UVic » Serveis Lingüístics

UVic » Serveis Lingüístics » Correcció i traducció » Correcció » Recursos per a la correcció de textos

Recursos per a la correcció de textos

Introducció
Revisió de textos amb Open Office
Revisió de textos amb Microsoft Office
Revisió de textos amb el navegador Mozilla Firefox

Introducció

Actualment, gairebé tots els processadors de textos més comuns tenen eines que us poden ajudar a fer una revisió superficial dels textos que produïu. En aquest apartat, doncs, hi trobareu les instruccions per instal·lar i usar aquestes eines.

Atenció!

Malgrat els avenços tecnològics, una correcció automàtica no substitueix mai la correcció completa d'un text feta per un professional.
Les eines de correcció actuals només fan una revisió parcial de l'ortografia. Poques vegades revisen la sintaxi i mai no revisen ni l'estructura ni l'estil del text.
Si passeu el corrector ortogràfic del processador de textos, només podeu millorar molt lleugerament la qualitat d'un text. Sempre és necessari fer-ne una revisió posterior.

Revisió de textos amb Open Office

Instal·lació del corrector català

Comproveu que la suite Open Office instal·lada al vostre ordinador disposa dels diccionaris de en català. És molt senzill: 1) Obriu el menú Eines » Opcions » Configuració de la llengua » Llengües. Comproveu si a l'opció Català de Llengües predeterminades per a documents » Occidental hi apareix la icona .
Si hi apareix, passeu directament a l'apartat de «Definició d'idioma i correcció» que trobareu a continuació.
Si no hi apareix, baixeu-vos i instal·leu el paquet d'idioma català per al vostre sistema operatiu i la vostra versió d'Open Office des de la pàgina de Softcatalà. Aquest paquet inclou el corrector ortogràfic català.

Definició d'idioma i revisió del text

Open Office permet assignar una llengua a tot o bé només a una part del document. L'idioma seleccionat per a tot el document determina el diccionari que s'usarà per defecte en les funcions de revisió ortogràfica, diccionari de sinònims, separació sil·làbica, en els delimitadors de decimals i milers i en el format de moneda predeterminat.
Si voleu seleccionar el català com a idioma predeterminat per a tot el document aneu al menú Eines » Opcions » Configuració de la llengua » Llengües i marqueu aquest idioma com a «Llengua predeterminada per a documents». Si marqueu la casella «Només per al document actual», aquesta opció només s'aplicarà al document en ús.
Si, en canvi, voleu seleccionar el català com a idioma predeterminat per a un estil de paràgraf en concret, col·loqueu el cursor al damunt del paràgraf en qüestió, obriu el menú contextual (tot fent clic amb el botó dret) i seleccioneu «Edita l'estil del paràgraf». Activeu la pestanya «Tipus de lletra» i a la llista desplegable «Llengua» seleccioneu el català.
Finalment, seleccioneu el menú Eines » Verificació ortogràfica o bé cliqueu la icona de la barra d'eines.

Revisió de textos amb Microsoft Office

Instal·lació del corrector català

Comproveu si la suite Microsoft Office instal·lada al vostre ordinador disposa de la versió catalana del corrector ortogràfic. És molt senzill: 1) Obriu el menú Eines » Idioma » Definir idioma. 2) Comproveu si al costat de l'idioma «català» hi apareix la icona .
Si hi apareix, passeu directament a l'apartat de Definició d'idioma i revisió del text que trobareu més avall en aquesta secció.
Si no hi apareix, baixeu-vos i instal·leu el paquet d'idioma català per al vostre sistema operatiu i la vostra versió de Microsoft Office des de la pàgina «Fes un clic al català» de Microsoft. Aquest paquet inclou el corrector ortogràfic català.

Definició d'idioma i revisió del text

Seleccioneu el text complet del document tot prement CTRL E. Al menú Eines » Idioma » Definir idioma, marqueu l'idioma català. A partir d'ara us sortiran marcades en vermell les paraules que tinguin alguna incorrecció ortogràfica.
Si voleu forçar la correcció, seleccioneu Eines » Ortografia i gramàtica.

Revisió de textos amb el navegador Mozilla Firefox

El mòdul d'ortografia de Mozilla Firefox us permetrà corregir les faltes d'ortografia dels textos que entreu en formularis web (en cas que useu, és clar, aquest navegador). Això vol dir que podeu verificar l'ortografia dels correus electrònics que envieu a través del Campus Virtual de la UVic.

Instal·lació del diccionari català

Dins del Mozilla Firefox, seleccioneu el menú Eines » Complements a la pestanya «Extensions» cliqueu «Aconsegueix més extensions».
Un cop a la pàgina web de complements per al Firefox, seleccioneu el menú «Diccionaris», cliqueu l'opció «Instal·lar» del diccionari català i seguiu les instruccions d'instal·lació.
A partir d'aquest moment, tots els textos entrats en formularis se sotmetran a una revisió ortogràfica i els errors detectats quedaran subratllats de color vermell.

 

Què t'oferim?
 
Pàgina generada automàticament el dia 24.05.2016
© Universitat de Vic, 2009 · Sagrada Família, 7 08500 VIC
X
1. Sóc ...
2. Vull ...
Què t'oferim?
Consulta
la carta
de serveis
en dos clics!